Enzymy

Przemysł gorzelniczy w Polsce dostarcza na rynek krajowy, jak również na rynek zagraniczny wiele wyrobów alkoholowych , do których należą między innymi rumy, whisky i spirytus. Do produkcji tego typu trunków wykorzystuje się między innymi preparaty enzymatyczne oraz drożdże.

Sprzedaż enzymów – więcej

Folder z enzymami – pobierz

TERMOSTABILNY ENZYM ALFA-AMYLAZA

Termostabilny enzym alfa-amylaza otrzymywany ze szczepu bakterii Bacillus licheniformis. Płynny preparat o klasie spożywczej i szerokim zastosowaniu w przemyśle do procesu upłynniania skrobi.

Specyfikacja: pH: 4.5-8.0 , pH optymalne 5.8-6.2
Temperatura: 
80-110°C
Dawkowanie: 
0,25-0,4 kg (220-350 ml) na tonę skrobi

TERMOSTABILNA ALFA-AMYLAZA HSAA100LA

Enzym alfa-amylaza otrzymywany ze szczepu bakterii Bacillus subtilis. Produkt wykazuje lepszą odporność na działanie temperatury i zdolność przystosowawczą w niższym pH. Preparat w postaci płynnej o klasie spożywczej znajduje szerokie zastosowanie w wielu dziedzinach przemysłu do etapu upłynniania.

Specyfikacja: pH: 4.0-7.0 ,  pH optymalne 4.5-5.0
Temperatura: 40-95°C
Dawkowanie: 0,1-0,25 kg (80-200 ml)  na tonę skrobi

GLUKOAMYLAZA GA15OL

Płynny preparat zawierający enzym glukoamylazę pozyskiwaną ze szczepu Aspergillus niger. Działanie glukoamylazy umożliwia dalszą hydrolizę dekstryn otrzymanych w procesie upłynniania surowców skrobiowych. Preparat o klasie spożywczej znajduje szerokie zastosowanie w wielu dziedzinach przemysłu do procesu scukrzania skrobi.

Specyfikacja: pH: 4.0-5.0
Temperatura: 40-65°C
Dawkowanie: 0,6-0,9 kg (550-800 ml) na tonę skrobi

GLUKOAMYLAZA GA300L

Płynny produkt o skoncentrowanej formule, zawierający enzym glukoamylazę pozyskiwaną ze szczepu Aspergillus niger. Działanie enzymu umożliwia dalszą hydrolizę do glukozy dekstryn otrzymanych w procesie upłynniania surowców skrobiowych.  Preparat o klasie spożywczej znajduje szerokie zastosowanie w wielu dziedzinach przemysłu do procesu scukrzania skrobi.

Specyfikacja: pH: 4.0-5.0
Temperatura: 40-65°C
Dawkowanie: 0,3-0,6 kg (260-500 ml) na tonę skrobi

COMPOUND ETHANOL ENZYME (CEE)

CEE jest zoptymalizowanym preparatem enzymatycznym, który zawiera wysokiej jakości celulazę, ksylanazę, beta-glukanazę, proteazę. Produkt specjalny o klasie spożywczej, wpływa na skrócenie czasu przebiegu fermentacji, powoduje wzrost wydajności etanolu, obniża lepkość mieszaniny fermentacyjnej.

Specyfikacja: pH: 4.0-5.0
Temperatura: 40-65°C
Dawkowanie: 0,3-0,6 kg (260-500 ml) na tonę skrobi

KSYLANAZA

Ksylanaza XL to wzbogacony preparat enzymatyczny na bazie ksylanazy, obniżający lepkość.

Specyfikacja: pH 3.5 -7.5
Temperatura: 35-60°C
Dawkowanie: 130 ml na tonę surowca

ENERFERM HT

Silnie fermentujące, suche drożdże czystych kultur Saccharomyces cerevisiae. Drożdże zoptymalizowane są pod kątem tolerancji temperatury (max. 42°C) i stężenia alkoholu (do 18%). Odpowiednie dla fermentacji zacierów o wysokim stężeniu cukrów i wysokich temperatur fermentacji.

Dawkowanie:
200 g na tonę medium fermentacyjnego do przygotowania nastawu drożdży w propagatorze.
500 g EnerFerm® HT na tonę medium fermentacyjnego do bezpośredniego zaszczepienia.

VITAMON COMBI

Preparat zawierający fosforan dwuamonowy i witaminę B1 (tiaminę). Stanowi optymalną pożywkę dla drożdży Wspomaga namnażanie się drożdży, szybkie rozpoczęcie fermentacji i kompletne odfermentowanie substratu.

Dawkowanie: 50 g/100 l kadki drożdżowej

FRIKONT

Preparat antyseptyczny na bazie antybiotyku- benzylopenicyliny. Stosowany jako środek bakteriobójczy do zapobiegania infekcjom podczas propagacji drożdży i fermentacji.

Dawkowanie: 1-2g/m3 zacieru

SCHAUM-EX

Specjalny odpieniacz silikonowy dopasowany do potrzeb gorzelni. Skutecznie zapobiega tworzeniu się piany podczas fermentacji i destylacji. Optymalny do stosowania w gorzelniach przetwarzających owoce, zboże i ziemniaki.

Dawkowanie: 30-60 ml na tonę zacieru zbożowego lub ziemniaczanego

Chemat