
Laboratorium badawczo-analityczne
Laboratorium badawczo-analityczne dzięki odpowiedniej aparaturze i kadrze działa zarówno przy instalacjach technicznych, gdzie liczą się oznaczenia jakościowe jak i przy instalacjach półtechnicznych i laboratoryjnych, dla których badawczo-naukowe aspekty mają największe znaczenie. Wykonujemy badania mikrobiologiczne jak i analityczne. Zapewnia nam to bieżącą kontrolę dostarczanych surowców, wydawanych produktów oraz stałą kontrolę procesu produkcji. Gwarantujemy również utrzymanie procedur produkcyjnych np. ISO.
Laboratorium obejmuje szereg działań m.in.:
- stała kontrola jakości ścieków w etapie wejściowym i wyjściowym, parametry sprawdzane to: ChZt, BzT, chlor, fosfor, azot, węglowodory ropopochodne i zawiesina ogólna
- chromatografia gazowa – analiza zanieczyszczeń spirytusów odwodnionych, rektyfikowanych i surowych
- oznaczenie zawartości wody w próbkach spirytusu i odczynników chemicznych metodą Karla Fishera
- określanie procentowej zawartości głównego składnika w mieszaninach metodą destylacji
- oznaczanie kwasowości ogólnej spirytusu rektyfikowanego i surowego
- oznaczanie gęstości i mocy wyrobów alkoholowych
- oznaczanie zawartości aldehydów w próbkach spirytusu
- ocena organoleptyczna wyrobów alkoholowych
- oznaczanie suchej pozostałości po odparowaniu
- oznaczanie wilgotności, skrobi i zawartości białka w ziarnie
- oznaczanie zawartości cukrów w zacierze
- badania mikrobiologiczne: liczba komórek drożdżowych lub obumarłych komórek drożdżowych
- wyznaczanie stopnia odfermentowania
- optymalizacja warunków procesu fermentacji
- pomiar ph
- pomiar lepkości